Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020


  • Εργατικό ατύχημα στη Motor oil


ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου εκδηλώθηκε έκρηξη με φωτιά στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil στην Κόρινθο. Από τη φωτιά τραυματίστηκαν τέσσερις εργαζόμενοι, τρεις εργάτες, 38, 41 και 55 χρονών και ένας νοσοκόμος 37 χρονών. Όταν έγινε το περιστατικό βρίσκονταν μέσα στο βοηθητικό ιατρείο σε μονάδα παραγωγής βενζίνης και διακομίστηκαν με πολύ σοβαρά εγκαύματα αρχικά στο νοσοκομείο Κορίνθου και στη συνέχεια στο Θριάσιο και στο Γεννηματάς.
Οι πληροφορίες για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό δεν είναι ακόμα γνωστές. Βέβαια πάντα σε τέτοια εργοδοτικά εγκλήματα οι πραγματικές αιτίες αποσιωπούνται. Η αχόρταγη ανάγκη της εργοδοσίας για κέρδη σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού, τα ατελείωτα 12ωρα, την όλο και πιο εντατικοποιημένη εργασία και την ανεξέλεγκτη εργολαβοποίηση συνθέτουν τις αιτίες που οι εργάτες κάθε μέρα παίζουν την ζωή τους κορώνα γράμματα.
Το διυλιστήριο της Motor Oil βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες σε γενική συντήρηση, τα λεγόμενα «Shut Down». Όλοι καταλαβαίνουμε ότι σε τέτοιες περιόδους η πίεση στους εργάτες γίνεται ακόμα πιο μεγάλη. Το σταμάτημα των μονάδων παραγωγής είναι επιζήμιο για την εργοδοσία και πιέζει για γρήγορη επαναλειτουργία. Τα ωράρια γίνονται εξοντωτικά (12ωρα-14ωρα-16ωρα), η εργασία εξουθενωτική και απάνθρωπη και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας γίνονται λάστιχο. Ένας τεράστιος όγκος εργασιών, με χιλιάδες κόσμου να εμπλέκεται και τον χρόνο βέβαια να «πιέζει».  Έτσι λοιπόν δεν είναι τυχαίο πως αρκετά ατυχήματα συμβαίνουν κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής. Μην ξεχνάμε πως σε μια τέτοια γενική συντήρηση έγινε και το ατύχημα με τους 4 νεκρούς εργάτες στα Ελληνικά Πετρέλαια το 2015.
Η εργατική τάξη μετρά μόνο νεκρούς και σακατεμένους ενώ στην αντίπερα όχθη η εργοδοσία μετρά μόνο αυξήσεις των κερδών και  αχαλίνωτη εξουσία. Οι κυβερνήσεις χέρι χέρι με τους κεφαλαιοκράτες ψηφίζουν αντεργατικούς νόμους που αφαιρούν την δυνατότητα από τους εργαζόμενους να οργανωθούν, να αντισταθούν και να διεκδικήσουν, τους κάνουν έρμαια των εργοδοτών και των μεγαλοεργολάβων τους.
Η Εργατική Λέσχη Κ.Π.Γ. καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα στη Motor Oil και καλούμε τους εργάτες/τριες και εργαζόμενους/νες όλης της χώρας  να αντισταθούμε συλλογικά στην εργασιακή βαρβαρότητα που ζούμε αλλά και σε αυτή που μας ετοιμάζουν. Να αγωνιστούμε για την συνολική ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας.                                 
·        ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ – ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
·        ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
·        ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
·        ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟΠΟΙΗΣΗ
·        ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ - ΑΝΤΙΛΑÏΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου